Esenlik nedir, izi sürülebilir mi?
Hepimizin hakkı olan sağlıklı ve huzurlu bir yaşam mümkün mü? İçinde bulunduğumuz bu yüzyılda, insan ömrü en uzun yaşam sürelerine ulaştı ama, uzun yaşam yanında esenliği da getirdi mi? Esenlik, yaşam kalitemizin sağlanması için bilinçli yaptığımız bir tercih; beden, zihin ve ruhun birbirleriyle uyum için çalışması. Fizyoterapist Hatice Reyhan Özgöbek anlatıyor…
Daha iyi ve yaşanabilir bir hayat için yaşam kalitemizi nasıl artırabiliriz?
Birey doğumundan hayatın son anına kadar, yani her yaşta yaşam kalitesini korumak için çabalamalı… Burada çabadan kastettiğimi biraz açayım. İnsan hayatının her döneminde sağlık ve huzuru en üst seviyede yakalayamayabilir. Azami seviyede mutluluğu yakalamak, bireyin biyopsikososyal olarak iyi olma hali ile mümkündür. Yani hayat ona ne getirirse getirsin; dengeli beslenme, düzenli egzersiz, hayatı şükranla karşılamak ve sosyal hayata katılımın sağlanması ile…
İyi yaşam neyi ifade ediyor?
İyi yaşam, kişinin yaşam coşkusu içinde geçmiş deneyimlerini özümseyerek ve gelecek hayallerini koruyarak anda kalabilmesi olarak özetlenebilir. Hayatın ritmine uygun endemik beslenmek, agresif olmayan ve bireye özgü egzersiz programı uygulamak, çevresi ve toplumla kendini geliştiren iletişimde olmak esenliği ve iyi yaşamı kendisine gelecektir.
Gün içinde bizi mutlu ve stresli eden yapan şeyler neler; bir farkındalık çabamız olmalı.
İnsan sağlık açısından sürdürülebilir bir yaşam için nelere öncelik vermelidir?
Önce kendi varlığını hissetmeli, tanımalı insan. Hissetmek, bedenin her uzvunu hatta iç organlarının varlığını duyumsamak, kan akışını hissetmek, parmaklarımızın duruşunu, omurgamızı, karaciğerimizin çalışmasını hissetmek… Bedenimizin her uzvu ve organını, hücrelerimize kadar hissetmek. Bedenin bu dünyada üç boyutlu varlığını ve nefesin içimize doluşunu hissetmek gibi… Aynı zamanda kendimizi tanımak. Hislerimiz, duygularımız, kültürümüz, inançlarımız bizi biz yapan değerleri anlamak. Ve tabii hayattaki ritmimizin nasıl olduğunu bilmek: Gün içinde döngümüz nasıl, fiziksel aktivite-egzersiz ya da sporu ne yoğunlukta yapıyor, nasıl besleniyoruz.
Zayıf ve fit olmak yerine kilolu ve mutlu olmak mı?
Sorunun cevabı açık: Sağlıklı kiloda olmak! Yaşam kalitesi dengede gizli; beden, zihin ve ruh birlikteliği ve dengesi ile mümkün. Güç, esneklik, denge ve koordinasyon artırmak için bedenimiz ile zihnimizin uyumunu yakalamalıyız. Dengeye ulaştığımızda nefesimizin daha ritimli olduğunu ve bu ritmin bize hareketlerimizde güç verdiğini hissederiz; kaslarımızın gücünü ortaya çıkarak, esnekliği olduğunu fark ettiğimizde koordinasyon da artar.
Hatice Reyhan Özgöbek
1969 Uşak doğumlu
1989 Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi
2021 ASHB, EYHGM, yaşlı Refahı Dairesi
2016-2021 Türkiye Fizyoterapistler derneği YK
2005-2021 Geriatri Fizyoterapistleri Derneği YK