Tarımın Geleceği Bitki Fabrikalarında Mı?
‘Tarım 4.0‘ konusu geleceğin beslenme çözümü olarak elde dursun; diğer taraftan dünyanın dört bir yanından dikey üretim fabrikaları insanlığı beslemek için canla başla çalışıyor…
Fransa’da 2015 yılında kurulan start-up Agricool, adında yaptığı kelime oyunuyla; tarımı cool yani havalı bir terim olarak ele alıyor. 2015 yılında Guillaume Fourdinier ve Gonzague Gru tarafından kurulan şirket çilek, fesleğen, kişniş, maydanoz ve marul gibi tarım ürünlerini Paris ve Dubai’deki yerleşim alanlarında yetiştirip, bu alanlara 15 km uzaklıktaki mağazalarda satışa çıkarıyor. Start-up; meyve ve sebzeleri LED ışıklar altında kontrol edilebilir sıcaklık ve nem dengesinin kolayca kurulabildiği nakliye konteynırlarını kullanıyor. Sudan ve nakliye masrafından tasarruf etmenin yanı sıra ürünleri yıl boyu pestisit kullanmadan üretebiliyor.
Amerikalı Bowery Farming sebze-meyveleri yetiştirmek için Agricool’un aksine taşıma konteynırları değil, dikey üretim çiftliklerine dönüştürdüğü endüstriyel depoları kullanıyor. Bu iç mekan üretiminin geleneksel tarıma oranla 100 kat daha verimli olduğunu savunan şirket, üretimde su tüketimini de düşürmekle övünüyor.
Bu şirketler arasında en ilginç olan robotik teknolojiyi kullanan ve ürünleri için “robotlar tarafından sevgiyle üretildi” diyerek dikkat çeken Iron Ox. Kurucuları Brandon Alexander ve Jon Binney geleceğin tarımında robotların rolünün daha da etkili olacağını savunuyor.
İç mekan tarım endüstrisinde Silikon Vadisi oyuncularından birisi Plenty. 2014 yılında Matt Barnard, Jack Oslan, Nate Mazonson ve Nate Storey tarafından kurulan start-up, mahsul yetiştirmek için yüzde 99 daha az arazi ve yüzde 95 daha az su kullandığını iddia eden bir dikey tarım çözümü geliştirdi. Start-up, lahana, roka ve diğer yeşillikler de dahil olmak üzere ürünlerini San Francisco Körfez Bölgesi’nde Whole Foods ve Safeway gibi restoran ve süpermarketlerde satıyor. Plenty, önümüzdeki dönemde üretimini de artırmayı planlayarak; 400 milyon dolarlık sermayeye ulaştı.
Infarm, 2013 yılında Osnat Michaeli ile Erez ve Guy Galonska kardeşler tarafından kurulan Berlin merkezli bir start-up. Bu listede yer alan diğer start-up’lar gibi Infarm da üretimden tabağa ulaşan yolda, tüketici için mesafenin kısalmasını hedefliyor. Almanya genelindeki lokasyonların yanı sıra start-up, ürünlerini İngiltere’de Marks & Spencer, Paris’te Intermarché, Kopenhag’da Irma ve Seattle’da Kroger gibi markalarda stokluyor. Kentler için ‘akıllı modüler çiftlikler’ olarak adlandırdığı üretimini geliştirmek için dikey çiftlikleri teknoloji ve makine kullanımı ile birleştiriyor. Infarm’ın çözümü bulut tabanlı, bu da çiftliklerin merkezi bir kontrol merkezinden izlenebileceği ve kontrol edilebileceği anlamına gelir.