Son Kullanma Tarihlerinden En Az 100 Yıl Geçti

Tarihi geçmiş bir gıdaya toleransımız son derece düşük. Her birimizin besinlerimizi, sağlıklı yaşam gurusu gibi özenle ve dikkatle seçtiğimiz günümüzden çok eskilere ait, insanlık tarihinin beslenme alışkanlıklarını gururla temsil eden müzelik gıdalara bakın!

Koca bir dilim antik biftek parçası ya insanlık tarihinin keşfettiği (üstelik yıllanmış demek için bile son derece eski) bir şişe şarap, İngiliz aristokrasisinin ihtişamlı kutlamalarından kalan bir pasta ya da hâlâ yerleştirildiği kap içinde duran neredeyse 2 bin 500 yıllık bir tereyağı kalıbı… Tarihi geçmiş gıdalara toleransımızın sıfır olduğu günümüzde binlerce yıl öncesinden kalan tüm bu yiyecek ve içecekler için ‘müzelik’ demek, doğru olacak.

İrlanda Ulusal Müzesi’nin Arkeoloji Bölümü’nde sergilenen 2 bin 300 yıllık tereyağı bloğu County Kildare’deki bir bataklıktan çıkarılmış. Araştırmacıların anlattığına göre bataklığın serin, düşük oksijenli, yüksek asitli ortamı modern soğutmadan önce bozulabilir yiyecekleri korumak için ideal bir ortam yaratmış. Virginia’daki Isle of Wight Şehir Müzesi ise 119 yıllık koca bir parça domuz jambonunu, camekan ardında sergiliyor. Zamanında bu jambonu kurutarak saklamak için uygulanan işlem bildiğimizden çok da farklı değil; etin kanı boşaltılarak tuzlanması yöntemi izlenmiş. Biri dünyanın en büyük jambonu olduğu söylenen diğer iki et parçasıyla birlikte, iklim kontrollü bir vitrin ardından meraklıları selamlıyor.

Almanya’daki Historical Museum of the Palatinate Speyer ise, Fransızlara taş çıkarırcasına, insanlık tarihinin bilinen en eski şarabına ev sahipliği yapıyor. Bin 700 yıllık şarap şişesi 1867’de Almanya’nın Speyer kenti yakınlarındaki Romalı bir çiftin mezarından çıkmış. Yerel üzümler, şifalı otlar ve zeytinyağı karışım koyu, reçine gibi bir dokusu olan sıvıya dönüştüğü şişenin kulpları yunus şeklinde. Sıvı halini korumasının nedeni ise zeytinyağı olarak gösteriliyor. New York’un ünlü müzesi The Met de bu listede eksik kalmıyor. Müze’deki Galeri 109 tüm dünyaya, muhtemelen genç prens Amenemhat’a son istirahat yerine kadar eşlik eden 3 bin 500 yıllık, özel yapım et parçasını sunuyor.

Listenin sonunda ise tatlı niyetine bir pasta var. 1898 yılında Charles H Philpott tarafından yapılan düğün pastası 1898 Düğün Pastası, müze ekibinin içine enjekte ettiği aseton bazlı bir sağlamlaştırıcı ile stabil şekilde durabiliyor. İngiltere’de Willis Museum Hampshire’taki pasta pasta Philpott’ların aile fırınında yapıldı ve 66 yıl boyunca vitrinde sergilendi. 1964’te fırın kapandıktan sonra pasta ailenin evine taşındı ve 1995 yılında, yani ilk kez pişirilip sergilendikten neredeyse bir asır sonra, ailenin kızı tarafından Willis Müzesi’ne bağışlandı.


Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

ARAMA