Tarımın Güncellenmiş Hali: Tarım 4.0

Tarımın önümüzdeki dönemde küresel ısınma, demografik değişimler, doğal kaynakların tükenmesi ve yiyecek israfından dolayı ciddi bir baskı altına gireceği tahmin ediliyor. Bu konuya odaklı olarak 2018 yılında toplanan World Government Summit, ‘Tarım 4.0’ konulu bir rapor yayınladı. Bu raporda öne çıkan noktaları ‘yeni tarım’ fikrini çerçevelemek için toparladık.

Yeni tarım, hedef odaklı tarım demek

Bu raporun en çok üzerinde durduğu konu, tarımın tamamen hassas uygulamalara geçmesi… Gün geçtikçe tarım endüstrisinin erişimine açılan dronelar, yeni tip sensörler ve uydu görüntüleri gibi teknolojiler sayesinde bu model tarımın hızla büyümeye devam edeceği ve karşısına çıkan engelleri aşarken de ihtiyaçları yine olabildiğince yüksek teknolojiyle karşılayacağı öne sürülüyor.

Hassas uygulamalı tarım nedir?

Hassas uygulamalı tarım; uydular, dronelar ve sensörler gibi farklı teknolojik cihazların tarıma müdahalesini ifade ediyor. Tarım arazisinin aktif olarak takip edilmesi ve bu sayede ekinlerin anlık ihtiyaçlarına göre müdahale sağlanması; araziden alınabilecek verimin de en yüksek seviyede tutulması için gerekli hamlelerin yine bu cihazlardan gelen verilerin analizi yardımıyla yapılması demek. Bu model tarımın diğer bir önemli faydası kimyasal gübre ve ilaç gibi çevreye zararlı faktörlerin kullanımını da minimuma indirmesi olarak gösteriliyor.

‘Büyük veri’ tarımı değiştiriyor

Birçok endüstriyi hızlı bir şekilde dönüştüren ‘büyük veri’ uygulamaları, tarımın da bütün tedarik zinciri oyuncularının faydasına olacak şekilde hızla değişmesine sebep oluyor. Uluslararası tarım ağı bu üretim zincirinin temeli olan çiftçiler için doğru ürünleri doğru zamanda ve doğru fiyatlarla üretmeleri için gerekli teknolojik bilgiyi sağlarken; ağın diğer ucundaki dağıtıcılar için de hangi ürünün ne zaman, ne şekilde ellerine ulaşağı bilgisini netleştiriyor. Böylece ticari ağın paydaşları arasındaki iletişimi de yükseltiyor.

‘Nesnelerin interneti’ çiftliklere de girdi

Son yılların en sıcak teknolojik gelişmelerinden biri olan ‘nesnelerin interneti’; şehirler, fabrikalar ve genel yaşam alanlarımız gibi çiftliklere de entegre oluyor. Akıllı cihazlar ve sensörlerle bağlı bu sistematik topraktaki besin değerlerinden ısı ve neme, çiftlikteki hayvanların anlık ihtiyaçlarından bitki bakımlarına kadar çalışanların ve çiftçilerin mobil cihazlarına yansıyor. İhtiyaç duyulacak müdahaleler de bu veriler ışığında anlık olarak yapılabildiği için ekinlerdeki kayıpların önüne geçmek kolaylaşırken çiftlikteki canlılığın sağlıklı devam edebilmesi için ihtiyaç duyulan ortam sağlanıyor.

Tehditleri ve değişkenleri önceden yorumlayabilmek

Hassas tarım uygulamalarında tedarik zincirinin de dahil olduğu büyük veri; çiftçilerin arazinin hangi bölümlerinin ekilmeye, hangi bölümlerinin yatırıma ya da hangi bölümlerinin dinledirmeye uygun olduğunu analiz edip, daha effektif olarak kullanabilmesine olanak sağlıyor. Haşere tehditlerini önceden tanımlamak ya da son dönemde artan değişken ve ağır hava olaylarına dair tahminleri teknolojik olarak yorumlayarak karar almak gibi pratik uygulama alanları yaratıyor. Bu gibi detaylı inceleme olanları arazilerin nasıl ve ne şekilde kullanılarak sürdürülebilirliğinin yükseleceğine dair yorumların da gelişmesini sağlıyor.

Tarım 4.0 sadece yukarıda bahsedilen bölümleri kapsayan küçük bir hareket değil genel olarak tarımdaki bütün ileri teknik adımları kapsayan genel bir terim olarak kullanılıyor. Daha akıllı verimli ve teknojiden faydalanan tedarik zinciri anlayışı kurmanın bir adımı olarak kullanılıyor.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

ARAMA