İncir Uyutması Nedir?

Çoban uyutması olarak da bilinen tatlı, heybelerinden o gün ne varsa onunla beslenen çobanlara verdiği rehavetle almış bu ismi… Anlatılana göre hayvanları otlatmaya çıkan çobanlar ağaçlardan yaş incirleri toplar, bu incirlerin kabuğunu incirin sap kısmına kadar soyar; heybelerinden taşıdıkları çanaklara koyar. Yanlarında otlayan hayvanların sütünü de ekler, incirin sütünün de mayalanmayı hızlandırmasıyla bir tatlı yaparlar kendilerine… Kabuğu daha patlamamış, yaş incirle yapılan bu tatlıya bir çok coğrafyada çoban uyutması denmesinin sebebi de yine o tatlının kendisi! Zira heybede şekerse şeker, pekmezse pekmez ne varsa, onunla tatlanan bu yiyecek üzeri bezle örtülüp mayalanmaya bırakıldıktan sonra yoğurt kıvamını alıyor ve açık havanın da etkisiyle olsa gerek, çobanlara bir rehavet veriyor.

İncir uyutması evlerde sıklıkla kuru incir ve tabii sütle yapılır. Bu tatlı geleneksel, geleneksel olmasına ama puding kıvamı ve pratik yapımıyla da baş tacı edilebilecek kadar lezzetli, üstelik incirin de tam mevsimi gelmişken…

Malzemeler: 8 adet kuru incir, 2,5 su bardağı süt, sıcak su

Bir kaba aldığınız kuru incirlerin üzerine sıcak suyu ilave ederek 1 saat kadar bekletin. Küp küp doğranmış incirlerin üzerine ısıttığınız, ılık haldeki sütten bir kepçe ekleyerek blenderdan geçirin.Karılıma kalan sütü ekleyip kaselere yerleştirin. Kaselerin üzerlerlerine birer tabak kapatarak mümkünse bir bezle örterek 2 saat dinlenmeye bırkaın. Mayalanmış tatlıyı üzerleri açık şekilde 2-3 saat kadar buzdolabında bekletin.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

ARAMA